Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Timjan

Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. I timjan finns en essentiell olja som benämns thymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.

Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan.

Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Timjan har en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser.

Timjan bör koka med i anrättningen. Kan också användas färsk som garnering. Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och timjante sägs vara uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).