Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rosmarin

Rosmarin trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Ursprung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört.

Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv.