Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Photo: SP Veres
Oregano

Från Italien fick vi seden att krydda pizzan med oregano. Samma krydda fanns redan vildväxande i Sverige. Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram. Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano.

Oregano är en flerårig buskliknande växt cirka 4 dm hög och en nära släkting till mejram, dock med starkare mer markerad smak. Bladen är ludna och blommorna vackert purpurfärgade. Den växer vilt i större delen av Europa, Asien och Amerika, även i Sverige. Skott, blad och knoppar används som krydda, såväl färsk som torkad. Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk och gulbladig oregano. Förr ansågs oregano vara en kärleksört, samt en trolldomsört som skyddade folk mot sjukdomar.

Blad och blommor används färsk eller torkad. Oregano är lite skarp i smaken och skall användas med försiktighet. Kokning förstör smakämnena, varför den bör tillsättas sent i matlagningen, strax före servering. Oregano har sin givna plats i italienska pizza- och pastarätter, tillsammans med ost och tomat. Den är också god till grillat kött och i en mustig soppa, eller i grönsallad, tomaträtter, köttsåser samt i bröd. Prova att krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med några andra kryddor