Smörigt
Att smör smakar smör, vet alla människor. Och att smält smör luktar god mat vet varenda barnunge. Men hur luktar egentligen smör?
Tydligen en hel del! Franska vetenskapsmän beslöt att dela upp alla de olika doftämnen som tillsammans utgör lukten av smör.
Hur många olika doftämnen tror ni att de hittade? – nio stycken!
När de blandas på ett visst sätt och i vissa styrkor ger de våra mänskliga näsor smörsignal: råmjölk, kokt mjölk, persika, kola, jod, nöt, färska örter, hö och färsk kokosnöt.
Det är väldigt enkelt att göra eget smör.
Man bara vispar tjock grädde. Vispar och vispar och vispar. Och så vispar man lite till. Först blir grädden lagom tjock till efterrätt. Sedan blir grädden lagom till tårta. Därpå blir den plötsligt smör!
Det enda som behövs är lite salt att smaksätta med. Smöret är klart!
Smörig Fakta
• Smör kärnas av syrad grädde och har en fetthalt på minst 80 procent.
• Det finns gott om naturliga A- och D-vitaminer i smör.
• På sommaren har smöret högre vitaminhalt än på vintern.
• Färgen på smöret kan vara olika under året, eftersom man inte färgar smör.
Gör smör-ord-leken:
Vilka ord kan man komma på med ordet smör i?
Smörblomma. Smörsås. Smördeg. Smörig. Smörgul. Smörgås….
Kan ni komma på fler?