Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Maten på jobbet
Inom idrottsvärlden har det länge funnits en medvetenhet om kostens betydelse för prestationsförmågan. Nu börjar även arbetsgivarna att vakna inför detta faktum! Maten på arbetsplatsen kan påverka livsviktiga frågor som säkerhet och hälsa såväl som företagsekonomiskt avgörande frågor som trivsel, välbefinnande, sjukskrivningar, prestationsförmåga och samarbete. Nu lyfts de jobbrelaterade matfrågorna – till exempel tid, utbud och tillgång– upp av ledningsgrupper, fackliga organisationer, individer och personalansvariga. Vårt fokus är möjligheter och nytänkande.
Lunchen - en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov.
Du som tar fram lådan på lunchrasten är i gott sällskap. För många är maten på jobbet dagens huvudmål. Därför är det viktigt vad du lägger i matlådan. Maten ska inte bara vara god. Den ska också vara nyttig och närande också, eftersom den ska ge en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov.

Regelbundna måltider
Regelbundna måltider, jämnt fördelade under dagen gör att vitaminer och mineralämnen tas om hand på bästa sätt. Förutom de större måltiderna (frukost, lunch och middag) ska det fyllas på med mellanmål och vätska vilket är extra viktigt för att hålla uppe koncentrationen under eftermiddagen och säkerheten på arbetsplatsen. Det gäller också att tänka på hur aktiv man är under dygnet.

Förändrade matvanor
Våra matvanor har ändrats under de senaste årtiondena. Man bör fördela maten olika beroende på om man har stillasittande arbete eller ett mer rörligt. Mer grönsaker för den ene och mer kolhydrater i form av ris/potatis/pasta för den andre. Det riktigt tunga kroppsarbetet är på väg att försvinna, och därför behöver vi inte lika mycket energi i maten. Däremot behöver vi precis lika mycket näringsämnen. Mindre portioner av riktigt sammansatt mat är då lösningen.
Det är bra att vi äter mer frukt och grönsaker än förr. De flesta har också blivit medvetna om riskerna med att äta alltför fet mat och onödigt mycket socker. Med sundare matvanor minskar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar.

Matlådan sparar pengar
Att äta lunch ute på restaurang kan bli dyrt. Dessutom är lunchmaten som serveras ofta fet och kan ha dåligt näringsinnehåll. En lösning kan vara istället att man tar med sig matlåda till jobbet eller skolan. Har man frys är det praktiskt att laga flera portioner på en gång och frysa in. Ett annat sätt är att laga en extra portion varje middag och sedan äta den till lunch dagen efter. Har man inte möjlighet att laga mat själv, finns det många goda och näringsriktiga halvfabrikat som enkelt kan värmas i mikron.

Värma mat
Näringsinnehållet i mat som man hettar upp på nytt förändras inte nämnvärt om man har kylt maten snabbt innan den packats i portionsformar. Däremot ska man undvika lång varmhållning för då minskar C-vitamininnehållet radikalt. Ta alltid med färska grönsaker och frukt som ger mycket C-vitaminer. Detta är jätteviktigt om man äter mackor till lunch, för då behövs C-vitaminet för att stimulera järnupptaget.

Mackor till lunch??
Smörgåsar ger egentligen inte tillräckligt med energi och näring till lunch, men det beror förstås vilket pålägg man använder och på tillbehören som man äter till. Det ska helst vara ”matiga” smörgåsar med ost, ägg eller köttpålägg, grönsaker och frukt till och någon bra dryck som tex mjölk, soppa eller liknande. Risken med smörgåsluncherna är annars att järnintaget blir för lågt.


Margareta Frost-Johansson