Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fiffiga fibrer

Vad är det för skillnad på fullkorn och fibrer? Och varför är det viktigt att få i sig mat som innehåller fibrer?

Fibrerna finns i våra sädesslag vete, havre, korn och råg. Sädesslagen består av en kärna och det är kärnans skal som är fibrerna. Förutom i sädesslagen finns det gott om fibrer i bär, frukt och grönsaker, i linser, bönor och i nötter samt frön.

Fibrer bryts inte ner i kroppen, utan går till stor de, opåverkade ut till tjocktarmen. På sin väg ner i tarmen fungerar de som ”utfyllnad” i magsäcken, vilket bidrar till att du känner dig mätt och väl framme i tjocktarmen motverkar de förstoppning.

Fibrer – gott för magen

Det finns en typ av fibrer som är värda lite extra uppmärksamhet, de kallas lösliga, gelbildande fibrer och har flera välgörande effekter i kroppen. Förutom att de är bra för mättnadskänslan och magens funktion så gör de att upptaget av kolhydrater går långsammare. Detta ger en jämnare blodsockernivå vilket är positivt för dig som vill undvika sötsug! Dessutom kan de sänka kolesterolnivåerna blodet vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

En viktig hälsofiber med andra ord! Du hittar dem i frukt, bär, grönsaker, havre och korn. I havre och korn kallas de för betaglukan.

Friskare med fullkorn

Fullkornspasta, fullkornsbröd, fullkornsris… all mat verkar ha en fullkornsvariant. Men vad är då fullkorn egentligen?
Man kan säga att fullkorn är fibrer + mängder av andra nyttigheter. I en fullkornsprodukt finns alltid hela kärnan av vete, havre, korn eller råg med. De kan antingen vara malda eller hela, de positiva effekterna finns med oavsett.

Ytterst på kärnan sitter skalet (som ju är fibrer) och innanför detta är det proppar med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och biologiskt aktiva ämnen som gör gott för din kropp.
Till exempel har studier visat att det finns ett samband mellan ett högt intag av fullkornsprodukter och ett friskt hjärta!