Havre är grymt
Havre har blivit trendigt och finns numera i olika former – gröt, bröd, müsli och granola – på vart och vartannat frukostbord. Det kanske inte är så konstigt, Nordisk havre, har fantastiska egenskaper;
· Havre är 100% fullkorn
· Havre är rikt på vitaminer, mineraler och protein
· Havre kan sänka ett förhöjt kolesterolvärde
· Havre ger långvarig energi
· Nordisk havre sägs vara världens bästa
Havre är ett av de nyttigaste och samtidigt mest prisvärda livsmedlen. Havre är rikt på antioxidanter, B-vitaminer, proteiner och mineraler. Det höga innehållet av vattenlösliga kostfibrer (betaglukaner) gör att havren kan skydda mot hjärtsjukdom, sänka kolesterolhalten och hjälpa till att hålla vikten. 80% av den lilla mängd fett som finns i havre består nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror.
Liksom råg har havre lågt GI. Havre ger kroppen långsamma kolhydrater som räcker länge över dagen. Traditionellt har havre mest ätits som flingor och gryn till gröt men på senare år har produkter som havredryck och yoghurt kommit ut på marknaden. Havreris är en annan riktig höjdare.
Havre har de rätta egenskaperna för att utveckla mjölkfria livsmedel. Den har en mycket bra näringssammansättning, där balansen mellan kolhydrater, protein och fett är väl anpassad till människans behov. Så havre kan ge god näring även åt de som inte tål mjölk och mjölkprodukter
Havre är det yngsta av av våra fyra sädeslag och odlingen av havre kom igång först på 1700-talet. Havrens ax sitter i en vippa och är lätt att skilja från de övriga sädesslagen. Om hösten kan havrens halm bli fantastiskt vacker, alldeles som guld.