Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Rapsolja – en hälsosam olja med smakvariation

Rapsoljan finns både kall- och varmpressad. Den kallpressade är mörkt gul har god smak som varierar mellan olika sorter. Den har nötiga och mandelliknande smaker som ibland kan tona även mot gräs. Smaken passar bra i mycket, både att fräsa och steka i eller i bröd, hummus och i sallader. Till det mesta helt enkelt där smaken passar såvida den inte upphettas högt och länge. Vill du ha en mer smakneutral rapsolja ska du välja en varmpressad och ljusgul olja. T ex om du vill göra en vanlig majonnäs, använda olja i en kaka eller berika en gröt.

 

Rapsolja är skonsamma mot miljön och har en lägre klimatpåverkan än t ex smör. Närproducerad är den också, och det finns ofta småsklaigt producerade oljor från närområdet. Många av dessa oljor är också ekologiskt produkcerade.


Mycket Omega 3
Näringsrik mat med bra, omättat fett kan bidra till normala kolesterolvärdet. Rapsolja har en låg andel mättat fett och är dessutom rik på Omega-3 och innehåller mycket E-vitaminer. Rapsolja innehåller mycket Omega 3, hela 8,5 % jämfört med t ex olivoljans 0,7 %. En matsked rapsolja bidrar med ca 1/3 av det dagliga intaget av n-3 fettsyror (alfa-linolensyra) enligt Livsmedelsverkets rapport Matfett och oljor - analys av fettsyror och vitaminer.

 

Förvara svalt eller rumstemperatur
Rapsolja kan härskna om den förvaras för varm och länge. Använder du oljan flitigt, så omsättningen är god, kan den stå framme i rumstemperatur. Annars kan du förvara den i kylskåpet och kanske hälla över olja i en mindre flaska som kan stå framme i köket.

Rapsolja i matfettsblandningar
Rapsolja ingår också i många av våra flytande och fasta matfettsblandningar och margariner vilket gör även dessa till bra källor för Omega-3. För den som inte får i sig omega-3 fett via fisk är rapsolja och produkter med rapsolja en mycket bra källa som är lätta att använda dagligen.