Hälsofördelar med grönkål du inte visste om
Grönkål syns allt oftare i svenska matvarubutiker och har seglat upp som en av de mest populära råvarorna i Hollywood, och det kan vi mycket väl förstå. Grönkål är nämligen en kalorisnål supergrönsak, fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver. Visste du att grönkål kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt skydda dina ögon från att utveckla grå starr?
Grönkål innehåller mer järn än en biff
Kål är en råvara fullproppad med järn och kallas ibland för ”den nya biffen” då den innehåller mer järn än kött. Järnbrist drabbar främst kvinnor och gör att du blir trött såväl mentalt som fysiskt. Genom att äta kål varje dag minimerar du risken för att drabbas av järnbrist.
Grönkål motverkar grå starr
Grå starr drabbar många i medelåldern och forskarna vet inte ännu varför vissa drabbas och andra inte. Genom att äta kål kan du minska risken för att din syn försämras. Kål innehåller nämligen både lutein och zeaxantin som kan skydda ditt öga mot just grå starr förändringar i gula fläcken.
Grönkål är fullproppat med kalcium
Allt fler upplever sig vara känsliga mot laktos och väljer bort mjölk, som är en god källa till kalcium, i sin dagliga kost. Men visste du att grönkål innehåller mer kalcium än mjölk? Enligt en studie är grönkål överlägsen såväl mjölk som andra grönsaker i att hjälpa kvinnor ta upp sin dagliga dos kalcium.
Grönkål innehåller flavonoider
Flavonoider har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Orsaken är att är både anti-inflammatoriskt och proppat med antioxidanter som kan skydda mot olika former av cancer. Den goda nyheten är att grönkål innehåller 45 olika flavonoider.
Grönkål är den ultimata grönsaken
Enligt Center for Science in the Public Interest i Washington D.C är grönkål den nyttigaste grönsaken. En kopp grönkål innehåller förutom en mängd vitaminer och mineraler 5 gram fibrer, 0 gram fett och 3 gram protein.
Grönkål är en bra källa för omega-3
Kål är dessutom fullproppat med de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Omega-3 motverkar risken för dig att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer och fettyran DHA motverkar depression, demens och schizofreni. Du hittar stora mängder omega-3 i feta fiskar som lax och makrill, som också kan innehålla små mängder av gifter som kvicksilver. Om du istället äter kål får du i dig den omega-3 du behöver, utan att behöva oroa dig för farliga gifter.
Grönkål sänker ditt kolesterol
Precis som andra gröna grönsaker visar forskning att kål kan sänka ditt kolesterol. När du äter kol utsöndras gallsyra som bidrar till att sänka dina nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet.
Grönkålschips är fantastiskt gott!
Nu har nog alla förstått att kål är en nyttig super-råvara. Faktum är att kål dessutom är en riktigt rolig grönsak att tillaga. Mixa ner kål i en smoothie, gör grönkålschips till fredagsmyset eller varför inte göra en värmande grönkålssoppa?
Källa: Allt om Mat