Krabba är en matig delikatess från havet. Krabbor passar fint tillsammans med pasta, gratinerade i ugn, stuvade på varm smörgås eller en omelett eller bara kokta i en salad eller naturella med citron och salt på. Mindre krabbor kan användas till att koka en läcker fond på.
Krabbor finns i de flesta butiker och är förhållandevis billiga. Den ska vara välmatad, alltså fylld med kött, vilket en van krabbfiskare kontrollerar genom att knacka på skalet för att höra om det låter ihåligt. Att ta sig in i krabban kan vara klurigt, men är väl värt besväret.
Har man inte möjlighet att köpa färsk krabba eller tycker det är bökigt att pilla ut krabbköttet ur krabban så finns också krabbkött som konserv.
Krabban har ett stort, brunrött skal och en gulvit undersida. Skalet är mycket bredare än vad det är långt. Klorna är kraftiga och ett bra kännetecken är de svarta klospetsarna. Krabban kan bli 30 cm bred över skalet och väga 5 kg men den vanligaste storleken ligger runt 15-20 cm i skalbredd. Hannen har ett plattare skal än honan och större klor. Den invikta stjärten är bred hos honan och smal hos hannen.
Krabban förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban lever på alla typer av bottnar men föredrar sten och berg, från stranden ända ned till 300-400 meters djup.
Krabbor som säljs i Sverige kommer oftast från Irland, Norge och Storbritannien. Burfångad svensk krabba är grönmärkt. I övrigt är krabba gulmärkt enligt försiktighetsprincipen, eftersom kunskapen om bestånden är låg.