Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Pumpasoppa, 4 portioner
1kg pumpa
½ kg morötter
2 medelstora gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
1 msk raps- eller olivolja
1 msk smör
1-2 tsk torkad timjan
5 dl vatten
2 tärningar grönsaks el. hönsbuljong
2 dl matlagninsgrädde eller vegetariskt alternativ (koksgrädde fungerar också bra)
2 msk tomatpuré
1-2 tsk salt
1 krm svart eller vitpeppar
Färsk timjan eller persilja till servering
Gör så här:
Skala pumpan - det är enklast att dela den i klyftor och sedan "tälja" av skalet med en vass kniv. Ta bort det trådiga kärnhuset och alla kärnor. Skär pumpaköttet i stora bitar och lägg åt sidan.
Skala morötterna. Skär morötterna i bitar.
Skala och grovhacka den gula löken. Skala vitlöksklyftan och skiva den tunt.
Fräs den hackade löken på ganska svag värme i olja och smör i en stor kastrull tills löken blivit lite genomskinlig och mjuk. Lägg i vitlök och timjan.
Lägg i bitarna av pumpa och morötter och låt allt fäsa under några minuter. Häll i vatten och smula ner buljongtärningarna och låt koka upp. Låt koka under lock i ca 30-40 minuter tills pumpa- och morotsbitarna har blivit ordentligt mjuka.
Mixa sedan soppan direkt i grytan med en mixerstav. Eller använd en matberedare. Börja då med att lyfta upp pumpaköttet i omgångar med en hålslev till matberedaren och spara vätskan. Kan behövas mixas i tre till fyra omgångar. Späd eventuellt med den avrunna vätskan och mixa den slät. Häll tillbaka den nu släta soppan i kastrullen.
Tillsätt grädde och tomatpuré och rör om. Är soppan för tjock i konsistensen så späd med lite i taget med det sparade kokspadet.
Smaka av soppan med salt och lite nymald svart eller vitpeppar. Dekorera med lite färsk timjan eller bladpersilja och ett gott bröd, gärna mörkt rågbröd eller kavring.