Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Märkningskrav för kända allergener

Det finns krav på information om innehållet i mat som säljs eller serveras på restaurang. Den som säljer maten är skyldig att veta om ingredienser som är kända allergen (som ägg, jordnöt och vete m fl ) ingår och kunderna har rätt att få information.

Det är viktigt för personer med allergi eller överkänslighet att säkert veta vad maten innehåller. 
Den som säljer måste ha kunskap och kunden har rätt att få information
Livsmedelsinformationen innebär att restaurangerna måste veta om maten de lagar innehåller något av de ingredienser som orsakar majoriteten av de svåra allergiska reaktionerna (se lista över de så kallade allergenerna nedan).  De måste också kunna ge den informationen till kunder som frågar efter det.

Den som köper mat över disk i butik eller hämtmat från restaurang kan kräva information om samtliga ingredienser i den mat de köper.
På restaurang
Restauranger är skyldiga att kunna informera om maträtterna innehåller ingredienser som ägg, jordnöt, vete eller något annat av de listade allergenerna.

Informationen kan ges skriftligt, till exempel genom att den står i menyn. Informationen kan också ges muntligt, men då måste restaurangen tydligt informera kunden om rättigheten att få allergeninformation. En skylt är ett sätt att inbjuda gästen till att fråga.

De allergiker som är särskilt känsliga bör även fråga om restaurangen har kapacitet att laga maten så att olika maträtter inte kommer i kontakt med varandra.
I butik
Reglerna innebär att den som handlar mat över disk i butik kan begära information om samtliga ingredienser i den mat de köper. Det kan till exempel vara mat som köps i charkdiskar, färdiga smörgåsar eller hämtmat från restaurang. Precis som på restaurang kan informationen ges muntligt eller skriftligt.
De nya reglerna innebär också att det på förpackade livsmedel ska synas tydligare vilka allergener som ingår. I ingrediensförteckningen ska därför allergenerna framhävas genom exempelvis fet text. Detta gäller även om de ingår med små mängder i sammansatta livsmedel. Undantag finns.
Var uppmärksam på att det finns personer som är allergiska mot livsmedels ocm inte finns med i allergenlistan, som t ex vallmofrön, solroskärnor eller liknande. 
 
Lista över kända allergener som måste deklareras 
  • Spannmål som innehåller gluten, dvs. vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete eller och produkter därav t.ex. vetestärkelse
  • Kräftdjur och produkter därav
  • Ägg och produkter därav, till exempel  lysosym
  • Fisk och produkter därav, till exempel fiskolja
  • Jordnötter och produkter framställda därav
  • Sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin
  • Mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
  • Nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt /Queenslandsnöt, samt produkter därav
  • Selleri och produkter framställda därav
  • Senap och produkter framställda därav
  • Sesamfrön och produkter framställda därav
  • Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
  • Lupin och produkter framställda därav
  • Blötdjur och produkter framställda därav
Läs mer på Livsmedelsverket
Läs mer på Livsmedelsverket