Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bra mat för barn behöver inte vara komplicerad.
Vår tids generation föräldrar är oroligare än någonsin, trots eller på grund av att det finns så mycket information. Det vanligaste missförståendet är att bra mat är komplicerad. Och att barn måste få i sig allt de behöver vid en och samma måltid. Det är svårt att få barn att äta efter tallriksmodellen vid ett och samma tillfälle. Det handlar mer om att de ska få i sig olika näringsämnen i det långa loppet. De kanske bara äter köttbullar till lunchen, bara ärtor och potatis en annan gång.

Det behöver inte vara fel med snabba halvfabrikat någon gång ibland, som färdiga frysta köttbullar, fiskpinnar eller fiskbullar. Särskilt inte om man själv kokar potatis, ris eller pasta och serverar det med någon grönsak.
Det handlar om hur mycket råvara det finns i, och det kan man hålla utkik efter och använda halvfabrikat med hög råvaruhalt. Det som det är utblandat med är inte farligt eller dåligt, men det är i köttet eller fisken som det mesta av näringen sitter.

Att barn inte vill äta vissa saker är mer regel än undantag.
Men det går att skapa bättre förutsättningar för att de i alla fall ska smaka. Finns det tid är det bra om barnen får vara med och hjälpa till att laga maten. Man är alltid mindre skeptiskt till sådant man varit med och tillagat. Vill man att barnen ska äta något särskilt får man också vara konsekvent, fortsätta servera det, och äta det själv. Samt utrusta sig med tålamod.

Det viktiga är att man inte lägger värderingar kring maten och hur man äter. Att äta ska aldrig ha något med prestation att göra. Det ska vara något naturligt som man gör för att må bra och inte användas som hot eller muta.

7 saker att tänka på...

1
Att avsluta måltiden med en frukt är jättebra eftersom det gör att järnet i maten lättare tas upp av kroppen. 2-3 frukter per dag är bra.
2
Försök äta fisk 2-3 ggr i veckan, med tanke på det är både fiskbullar och fiskpinnar bra.
3
Från ett års ålder är det okej med salt i barnets mat, men försiktigt. Se över hela familjens saltintag.
4
Kokt morot och krossade/passerade tomater innehåller mer näring än rå morot och tomat. Att riva morot och koka med krossade tomater gör att näringen lättare tas upp.
5
Korv bör man inte äta varje dag eftersom kombinationen rött kött och nitrit (som finns i korven) inte är bra.
6
Det försvinner mindre vitaminer när man värmer maten i mikrougn än när man kokar maten, pga snabbare uppvärmning.
7

Frysta grönsaker innehåller lika mycket vitaminer som färska eftersom de ofta skördas när grönsakerna är på topp.

...och 7 snabba tips

1
Ägg – det är världens bästa snabbmat. Supernäringsrikt. Innehåller nästan allt man behöver. Stek ett ägg, koka makaroner/potatis/bulgur och servera med kokt blomkål.
2
Använd mixerstav: ta blandade grönsaker från kylen och gör en soppa eller pastasås. Mixade grönsaker slinker lättare ner hos kräsna barn.
3
Pasta, pesto och kikärtor. Kikärtor är bra, det är både grönsak och proteinkälla i ett.
4
Pannkaka, behöver inte vara dålig mat. Ha lite rågmjöl eller havrekli i smeten. Det låter präktigt, men det gör pannkakorna både godare och mer mättande.
5
Eller gör en ugnspannkaka och riv ner potatis och morot i smeten. Servera med lingonsylt och grönsaker.
6
Tina lax, skär den i tärningar, stek som den är och servera med makaroner och broccoli.
7
Servera mjölk till maten – ett perfekt sätt att bättra på näringsintaget.

Källa: Sara Ask, dietist