Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rödbetssoppa, 4-5 port 

5-6 st råa rödbetor, ca 500 g

1 gul lök

1-2 morötter, ca 100 g

1 palsternacka, ca 50 g

250 g vitkål, ca 1 klyfta

Matfett till fräsning

1½ liter vatten

3 kött- el grönsaksbuljongtärningar

1 krm nymald svartpeppar

1 lagerblad

1 msk röd vinäger

Salt, peppar

1 knippa persilja

Gör så här: 

Skala rödbetor, lök, morot och palsternacka, ansa vitkålen. Hacka löken och grovriv alla grönsaker/rotsaker, utom en av de minsta rödbetorna. Använd gärna matberedare.

Smält matfettet i en gryta som soppan kan serveras ur. Lägg i grönsaker/rotsaker och lök. Fräs alltsammans några minuter under omrörning

Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Sjud allt under lock på svag värme, ca 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar. Strö över hackad persilja.

Servera soppan med t ex gräddfil, smetana, matyoghurt el creme fraiche och bröd.

 

Här kan du läsa mer om rödbetor: https://www.hungrig.nu/?p=14425