Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 
 
Spetskål - en mildare kål i vitt eller rött
 
Spetskål är en variant på vitkål med mer spetsigt huvud. Det finns sorter som är grönvita och de som är röda. Kålbladen sitter inte fast som hos vitkålen utan de är istället löst knutna. Spetskålen är lite mildare i smaken än vår "vanliga" kål och har särskilt i början av säsong en mjällare konsistens. 
 
Spetskålen kan användas i många rätter, serveras som ett tillbehör eller bli en egen liten förrätt rostad i klyftor. På senare år ser vi allt oftare spetskålen grillad, stekt eller rostade i klyftor. Den penslas med olja eller marinader och serveras med extra dressing, nötter eller ost. Det blir festligt och kålen får en mild och fin smak.
 
Spetskålen kan tillagas på samma sätt som vanlig kål till exempelkålsoppa, kålpudding, kåldolmar, pizzasallad, råriven i sallader eller till surkål. Eller använd den till asiatiska rätter som så populärt förgyller vår matkultur; coleslaw, koreansk kimchi eller pickles.Spetskål kan också vara det tillbehör som lyfter grillmåltiden till nya höjder.

Spetskålen är i säsong från april till november. Den är mjällast i början av säsongen. Den står sig några veckor i kylskåp inlindad i t ex plats. Den har ett högt innehåll av vitamin C.

Kålväxter är vår hederliga kamrat i köket som vi använt oss av sedan urminnes tider, en av våra första köksväxter. Till släktet hör förutom spetskål även vitkål, rödkål, savoykål, salladskål, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål och kålrabbi. 

Tips för att grilla spetskål:
När du ska grilla spets-, vit- eller rödkål börja med att halvera eller klyv huvudet i klyftor. Spara stammen så att klyftorna håller ihop. Den kan grillas naturell eller penslas med en marinad innan den läggs på grillen. Används en kolgrill så putta glöden åt sidan och lägg bitarna på den glödfria delen. Vänd klyftorna var femte minut så att alla sidorna får lika mycket färg. Lägg upp klyftorna på ett fat innan servering och pressa lite citronsaft över och strö över lite flingsalt. Servera som tillbehör eller skiva upp och blanda i en ljummen sallad exempelvis tillsammans med potatis och rostade rotfrukter.
 
 
Laga Rostad spetskål med nötter