Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
BBQ - grillade revbenspjäll
 
Att grilla revben tar lite tid men det blir otroligt gott och är väl värt att lägga tid på
 
Revben är väldigt bra sommarmat, både billigt och gott och perfekt att grilla. Det som blir över kan värmas på grillen dagen efter eller användas som picknickmat.
 
Revbenspjällen sitter på grisens bröstkorg och delas in i tunna (spareribs) och tjocka spjäll. På de främre revbenen sitter de tjocka revbenen och på de bakre revbenen sitter de tunna revbenen. Tjocka revben har en högre fetthalt och de är ofta knäckta så att de ska vara lättare att dela.
 
De tjockare spjällen blir bättre om de förkokas innan de läggs på grillen. Tunna revben kan grillas direkt men blir allra mörast om även de förkokas.
 
Barbeque
Barbeque är bästa sättet att tillaga för att få riktigt goda och möra revben. Till skillnad mot grillning så utnyttjar man indirekt värme på en låg temperatur och under en längre tid. Det går alldeles utmärkt att använda en helt vanlig klotgrill med lock.
 
För smaksättning använder man sig av en kryddblandning (rub) och penslar sedan revbenen under grillningen med en sås/glaze (mop). Man kan också välja att pensla revbenen med glaze innan de läggs på grillen. Om man inte vill köpa färdiga rub eller glaze så kan man med fördel blanda till dem själv. Det blir billigare och du kan välja din egen smak.
 
Det är vanligt att man använder sig av särskilda träslag som hickory eller al för att med hjälp av rök smaksätta det man grillar. Det är inte nödvändigt men det är både gott och roligt att prova.
 
Börja med att gnida in revbenen med rub och lägg dem sedan på grillen vid sidan om glöden så att de får indirekt värme. Revbenen ska grillas på låg värme, max 150 grader under lock i ca 2 timmar. Det kan bli nödvändigt att fylla på med mer briketter om glöden håller på att ta slut. Revbenen behöver vändas minst en gång per timma och penslas med glaze eller sås de sista minuterna av grillningen. Revbenen är klara då köttet lossnar lätt från benen.
 
Att förkoka revbenspjäll
Lägg revbenen i en kastrull och täck köttet med vatten, lägg i hackad lök, några vitpepparkorn och några nypor salt. Koka upp, skumma av vid behov och sänk värmen. Låt revbenen puttra i ca 60 minuter. Tunna revben kokas kortare tid, ca 20-30 minuter. Ta upp revbenen och skär upp i tjocka skivor innan de läggs på grillen.
 
Tips: Revbenen passar perfekt att avnjutas till färskpotatis, nykokta rödbetor och en coleslaw.
 
» Här hittar du recept på revben och coleslaw, länk till Svenskt kött