Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Liten köksskola - Blanchera
Blanchering är en matlagningsmetod där matvaran snabbt kokas i lättsaltat vatten i cirka 1 min och sedan snabbt kyls ner i till exempel vatten med isbitar i. Ett annat sätt är att koka upp vatten och hälla över grönsakerna – som sedan kyls ner snabbt.
Ett annat ord för att blanchera är att förvälla.
Det betyder att man kokar upp råvaran, det är ofta grönsaker men kan också gälla kött, häller av vattnet och spolar i kallt vatten så att kokningen avstannar. Grönsaker låter man ibland koka några minuter, det kan exempelvis vara smålök, morötter eller potatis, som man sedan skall fortsätta att tillaga exempelvis i ugnen eller i stekpannan.
I kokkonstens A-Ö kan man läsa att
Antingen häller man kokande vatten över råvaran eller också får den koka några minuter i lättsaltat vatten för att på det sättet bli av med kanske en del oangenäma smaker och egenskaper. Kål förvälls ofta för att få en mildare smak och bli mer lättsmält”.