Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Chili sin carne, 4 port
Alla typer av bönor passar i en chili. Prova att byta ut kidneybönorna mot svarta eller vita bönor - eller blanda olika sorter!
    300 g fullkornsris (rå vikt)
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    4 morötter
    6 stjälkar bladselleri, ¼ rotselleri eller 2 persiljerötter (totalt 200 g skalat)
    2 msk rapsolja
    2 förpackningar kidneybönor eller svarta bönor (6-7 dl kokta)
    3 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong
    400 g krossade tomater
    2 msk tomatpuré
    chilipulver, spiskummin, peppar och salt efter smak (max 0,75 tsk salt)
Guacamole
    3 avokador
    3 stänger vårlök
    ½-1 färsk jalapeño
    1 vitlöksklyfta
    1 liten tomat
    limejuice efter smak
    salt efter smak (max 0,5 tsk)
Eventuellt färsk koriander och lime att garnera med
Gör så här:
·         Koka riset enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak.
·         Hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
·         Fräs lök, morötter och selleri ett par minuter i olja i en gryta. Tillsätt bönor, vatten, buljongtärning, krossad tomat, tomatpuré och kok ihop 10 minuter. Rör då och då och smaka av med chili, peppar och salt.
·         Mosa avokado. Hacka vårlök, jalapeño, vitlök och tomat och rör ihop. Mixa om du vill ha en helt slät guacamole. Smaka av med lime och lite salt.
Källa: Livsmedelsverket