Chili sin carne, 4 port
Alla typer av bönor passar i en chili. Prova att byta ut kidneybönorna mot svarta eller vita bönor - eller blanda olika sorter!
300 g fullkornsris (rå vikt)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
6 stjälkar bladselleri, ¼ rotselleri eller 2 persiljerötter (totalt 200 g skalat)
2 msk rapsolja
2 förpackningar kidneybönor eller svarta bönor (6-7 dl kokta)
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
chilipulver, spiskummin, peppar och salt efter smak (max 0,75 tsk salt)
Guacamole
3 avokador
3 stänger vårlök
½-1 färsk jalapeño
1 vitlöksklyfta
1 liten tomat
limejuice efter smak
salt efter smak (max 0,5 tsk)
Eventuellt färsk koriander och lime att garnera med
Gör så här:
· Koka riset enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak.
· Hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
· Fräs lök, morötter och selleri ett par minuter i olja i en gryta. Tillsätt bönor, vatten, buljongtärning, krossad tomat, tomatpuré och kok ihop 10 minuter. Rör då och då och smaka av med chili, peppar och salt.
· Mosa avokado. Hacka vårlök, jalapeño, vitlök och tomat och rör ihop. Mixa om du vill ha en helt slät guacamole. Smaka av med lime och lite salt.
Källa: Livsmedelsverket