Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter, 4 port
En lite festlig rätt med frisk smak av citrus.
0,5 stjälkselleri
2 morötter
1 palsternacka
1 citron
1 msk olivolja
700 g potatisar
1 lök
1 bunt persilja (gärna bladpersilja)
2 dl vatten
peppar och salt efter smak (max 1 tsk)
450 g laxfilé
1 tsk salt
peppar
3 msk aioli
0,5 dl naturell yoghurt (0,5% fett)
Fullkornsbröd
Gör så här:
· Koka potatisen.
· Skala potatis och rotfrukter och skär i tärningar ca 2 x 2 cm. Skär citronen i tre tjocka skivor.
· Värm oljan i en panna och stek citronskivorna gyllene.
· Tillsätt rotfrukterna och stek dem. Vänd dem ofta, så att de inte blir brända.
· Hacka lök och persilja. Tillsätt i rotfruktspytten. Häll över vatten och låt koka tills allt är mjukt.
· Skär laxen i 4 bitar och stek dem i medelvarm grillpanna i ca 8 minuter. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk).
· Rör ihop aioli och yoghurt och servera en klick till laxen.
Källa: Livsmedelsverket