Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ingefära

Ingefära är jordstammen på en flerårig ört. Ingefäran har alltid haft rykte om sig som en hälsobomb. Den påstås vara välgörande för matsmältningen och minska illamående. Den innehåller flera antioxidanter och många hävdar att den har inflammationshämmande egenskaper. Även om detta inte är vetenskapligt bevisat så är det en väldigt god och välsmakande rot som gör sig väl i flera olika maträtter och numera även i flera olika typer av drycker och shots.
 
Torkad och finmalen används den som smaksättare i pepparkakor, glögg, till griskött och fågel och i godis, t ex ingefärskarameller.
Att skala och skära ner bitar av ingefära i te är också gott.
 
Skivad och inlagd benämns den gari och serveras till Sushi. Meningen är att en ska äta ingefäran mellan de olika sushibitarna för att inte beblanda och förta smaken mellan de olika bitarna. Fast den är också väldigt god till sushin.
 
Färsk ingefära smakar helt annorlunda än den torkade. Den används flitigt färsk och riven i många av det asiatiska kökets rätter. 
Bästa sättet att skala en ingefära är att använda en sked. Vänd undersidan av skedbladet mot dig och  skrapa av skalet. Det blir minsta möjliga svinn på detta sätt. Givetvis går det också bra att använda en vanlig skalare.
 
Ingefäran kan också frysas ner riven eller i bitar men brukar stå sig utmärkt och läng i både rumstemperatur och i kylskåp. Se till att förvara den torrt. Blir den fuktig under förvaring kan den börja mögla.
 
Ingefärsshot med citrus Wokad Pak Choy | Fisksoppa med ingefära och gräslök | Vårrullar med grönsaker och ingefärsdip