Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Mozzarella – gott och användbart!
 
Mozzarellan är en italiensk färskost som ursprungligen tillverkades av buffelmjölk. Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. är den äkta Buffelmozzarellan. Den är namnskyddad och får endast tillverkas i de centrala och södra delarna av Italien. Den har en gräddig lite syrlig smak och en porös textur. Men det finns även en svensk variant av mozzarellaost!
 
Idag tillverkas merparten av osten från vanlig komjölk. Den är mjölkigare i smaken, inte lika syrlig som Buffelmozzarella och konsistensen är mer gummiaktig.
 
Osten produceras, formas och läggs sedan i saltlake. När vi köper den i affären är den oftast formad som en rund boll, något mindre än en tennisboll, och ligger i saltlake. Det finns också andra varianter tex minimozzarella.
 
Osten går att använda på många sätt. På pizza och gratänger eller på en skiva surdegsbröd tillsammans med prosciutto och torkad tomat med olivolja som grillas i ugnen.
Mest kända sättet att använda Mozzarella är nog som en Caprese. En sallad med skivad tomat och mozzarella som varvas på ett fat. Ringla över en riktigt fin olivolja, dra några tag med pepparkvarnen och strö över en nypa salt. På toppen strör man över rikligt med färska basilikablad.
 
Riktigt gott!