Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Olivolja – smakrik och nyttig!
 
Olivolja anses vara en av de bästa oljor vi kan använda i matlagning. Den finns i olika kvaliteter och smaker. Den finaste oljan med högsta kvalitet kommer från oliver som skördas tidigt på säsongen och handplockas. Senare på säsongen skakas oliverna ner från träden eller skördas maskinellt. Det ger också en olja med lägre kvalitet.
 
Extra virgin oil är kallpressad olja av högsta kvalitet. Det är alltid den första pressningen av nyskördade oliver, som legat i maximalt 1 dygn. Denna fina olja används som smaksättare och ringlas gärna direkt över färska eller nykokta grönsaker eller nylagad pasta.
Virgin oil är andra pressningen och används främst i matlagning.
Återstående oljerester används till bland annat tvåltillverkning.
 
Olivoljan består av mestadels av enkelomättat fett och är därför bra för våra blodfetter. Enkelomättat fett sänker det onda kolesterolet, och höjer det goda. Det betyder att vi minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar när vi använder den här typen av matfett. Rapsolja har liknande innehåll av fettsyror och ger samma effekt som olivolja.
 
Förvara olivoljan mörkt och svalt, med korken väl påskruvad. Ljus, luft och värme gör att fett härsknar fortare. Man kan ha olivoljan i kylskåp men då grumlas den och klumpar sig. Det gör den på grund av att det mättade fettet stelnar, men oljan kan användas ändå. Om oljan står framme en stund så smälter klumparna och oljan klarnar igen.