Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Måltidens dag!
Måltidens dag, som alltid infaller den tredje torsdagen i oktober, är ett initiativ från föreningen riksnätet Måltidens dag och firas över hela landet. Föreningen arbetar på ideell basis med att ge måltiden en mer lustfylld status och uppmärksamma det hälsosamma möjligheterna att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord.
Syftet med Måltidens dag är att lyfta fram måltiden som en lustfylld upplevelse och en positiv träffpunkt och därmed en viktig ingrediens i ett gott liv och samtidigt höja den dagliga måltidens status.
Måltiden handlar om så mycket mer än bara maten. Det är en upplevelse som ska stimulera alla våra sinnen och få oss att njuta av smak och doft, men hur maten ser ut och hur den känns har också betydelse. Måltiden ska ge oss energi och näring, men är också stunden på dagen då vi samlas. Att äta tillsammans är viktigt för vår hälsa, men inte alla har den möjligheten idag.
Man vill med Måltidens dag uppmana landets skolor, sjukvård och äldreomsorg, personalmatsalar och militära förband att uppmärksamma och genomföra aktiviteter som stimulerar till en gemensam soppmåltid.
Det är Måltidsakademien som tillsammans med en grupp utvalda aktörer årligen uppmärksammar Måltidens dag med ett event där det bjuds på bröd, soppa och underhållning. Receptet finns tillgängligt tidigt på året och hittas på http://akademierna.se/maltidsakademien/