Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Karl-Johan och andra goda soppar
 
Soppar är lätta att känna igen. De har alltid rör under hatten, aldrig skivor.
De är ofta mycket goda matsvampar som man gärna kan smaksätta både sås och risotto med. Den allra godaste är Karl-Johansvampen eller Stensopp som den också heter.
Det finns några sorter som man lätt förväxlar med Karl-Johansvampen. De är Gallsopp, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp. Ingen av dem är giftig men Gallsoppen är, precis som namnet antyder, hemsk i smaken. Får man med en sådan i maten är lätt hela rätten förstörd. Den är inte giftig men absolut inget man vill ha med i svampkorgen. Enklaste sättet att avgöra om det är en Gallsopp är att bryta en lite bit av svampen och smaka på den. Du känner direkt om det är en gallsopp. Spotta ut svampen efter du smakat på den. Ta för vana att alltid göra så när du provsmakar svamp.
De andra tre, Rödbrun stensopp, Finluden stensopp och Brunsopp är goda matsvampar, i god klass med Karl-Johan. Andra ätbara soppar är till exempel björksopp och smörsopp.
 
Ha alltid en bra svambok att titta i. Gärna en tålig variant som man kan ha med sig ut i skogen. Den får inte vara gammal då kunskapen om olika svamparter har förändrats. Flera som man ansåg ätliga förr, t ex murklor, avråder man idag ifrån att äta då de innehåller giftiga ämnen som inte är lämpliga att äta.
 
Leta gärna upp en svampförening i din närhet. Det är ett bra sätt att lära sig mer om svamp, för både nybörjare och mer vana svampplockare.
Det finns också många bra sidor om svamp på webben, t ex http://svampguiden.com/