Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Peppar (Piper Nigrum)
 
Peppar är nog vår allra vanligaste krydda som alla har i sina kryddskåp. Men vad vet du om peppar egentligen? Vet du att den fann sin väg till Europa redan ca 300 år före Kristus? Den har funnits i flera tusen år innan dess och använts som smaksättning när vi människor tillagat vår mat.
 
Pepparplantan är en tropisk klängväxt som ger oss små bär/stenfrukter som genom olika processer ger oss vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar. Dessa är samma frukt som skördas vid olika mognadsstadier och på så sätt ger det oss olika smaker.
 
Vitpeppar skördas när frukten är omogen och gulvit i färgen. Fruktköttet separeras från kärnan som får torka. Det ger oss det relativt skarpa vitpepparkornet. Smaken är inte fullt så aromatisk som svartpeppar.
 
Svartpeppar skördas vid en senare mogningsgrad. Den halvmogna frukten skördas, sprids ut och man låter fruktköttet jäsa. Sedan får det torka tills det är härliga aromatiska svartpepparkorn kvar, färdiga att användas i vår matlagning. Svartpeppar är inte lika skarp i smaken som vitpeppar. Visste du att svartpeppar är den mest använda kryddan i världen?
 
Grönpeppar framställs av de omogna bären. De torkas och får en syrlig och frisk smak. Den används inlagd i saltlag eller vinäger. Den finns också lufttorkad eller frystorkad.
 
När pepparväxten är helt mogen är frukterna röda. De används inte i den formen och ska inte förväxlas med rosépeppar som är en annan växt.
Kryddpeppar kommer från en myntaväxt och är inte heller samma växt som vanlig peppar.
 
Det finns alltså många olika pepparsorter att krydda vår matlagning med. Det är bara att prova sig fram och känna de olika smakerna och hur de kommer till sin rätt i olika maträtter.