Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Ett asiatsikt förhållningssätt
Buddhismen är en av våra stora världsreligioner med uppåt 500 miljoner utövare. I Sverige finns cirka 20 000 buddister. Buddhismen är spridd över stora delar av Asien med lite olika inriktning. Buddha betyder upplyst och är en förebild och lärare och buddhismen syftar till upplysthet. Den första buddhan var prins Siddharta som blev ”upplyst”, en Buddha. Efter det har fler har blivit upplysta och förklarade buddhor. På statyerna visar händernas positioner vilken Buddha som avbildas. I många hem har man ett altare med en Buddhastaty och många mediterar en stund varje morgon och kväll för att uppnå inre harmoni och koncentration.
 
Losar, det tibetanska nyåret
Tibetaner över hela världen firar losar den första nymånen från januari. Samtidigt firar man allas födelsedagar. Årets sista kväll äts guthuk, en nudelsoppa med nio olikformade knyten i. Får du knytet med chili har du en vass tunga. En månformad innebär att du är vänlig, solformen att du är varm och boksymbolen att du är vis. Vid fyratiden nästa morgon, årets första dag, kokas chang-kol, en soppa på frukt, sötsaker och tibetanskt öl, som serveras som frukost på sängen.
 
En tradition är att göra vackra smörskulpturer för att symbolisera livets förgänglighet, ett ledande tema i buddhismen - ingenting varar för evigt. När firandet är slut lämnas smörskulpturerna att smälta i solen. Livet går vidare
 
Årets andra dag har familjerna heldagsfester. På menyn står några viktiga rätter: korv på fårinälvor fyllda med vete, blod och kött, ett kokt fårhuvud och en tjock soppa på veteklimpar och kött i som är aningen söt.
 
Vesak, Buddhadagen firas till minne av när Buddha blev upplyst och hans födelse och död. Man skickar kort, smyckar templen med ljus, skänker mat till munkarna och mediterar.
 
Karuna och karma påverkar maten
Inom buddhismen finns två viktiga begrepp som gör många buddhister till vegetarianer. Den första är karuna, som betyder medlidande, att livet ska försvaras. Karma står för handling och utesluter dödande. För att bli buddhist avlägger man tre löften. Avlägger man alla tre, bodhisattva, förbinder man sig äta vegetariskt eller veganmat. Man kan nöja sig med att avlägga två löften och själv välja om man vill bli vegetarian. Däremot får man inte själv slakta djur eller använda droger eller alkohol.