Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Foto: Agneta Thorsén
 
Surdegsbröd
 
Underbara surdeg! Att baka med surdeg ger ett smakrikt, aromatiskt och gott, nyttig och hållbart bröd.
Surdeg är mjöl och vatten som har börjat jäsa. Surdegen används som jäsämne istället för att man tillsätter vanlig jäst. Under syrningsprocessen när surdegsämnet bildas sker en nedbrytning av fytinsyran i mjölet. Detta gör att vi lättare kan tillgodogöra oss de mineraler som finns i brödet. Det bildas också ättiksyra som ger brödet dess svagt syrliga smak. Den långa jästiden ger sedan brödet sina stora blåsor och härligt sega konsistens.
 
Många tror att det är svårt att baka surdegsbröd. Både ja och nej får man väl svara på det. Man lär sig ganska snabbt hur surdegsämnet ska se ut och hur det ska lukta. Själva bakningen kräver lite mer tid än ett bröd som jäser med traditionell jäst. Surdegsbrödet kan i början lätt bli lite platt, vilket i sig inte gör så mycket. Det kan bero på att man tagit lite för lite utav surdegsämnet. Något som underlättar är att använda jäskorgar för att hjälpa degen att lyfta. Jäskorgar finns att köpa i många butiker med husgeråd och i nätbutiker som säljer redskap till kök och bak. Ett tips för den ovane kan vara att komplettera med lite färsk jäst så vet man att det alltid jäser. Det kan vara bra att börja så – annars blir man besviken.
 
Man kan göra sin egen surdegskultur utav grov- eller finmalet fullkornsmjöl av råg och vatten. Helst ska man använda ett ekologiskt rågmjöl av bra kvalitet. Det tar några dagar att utveckla en surdeg. Tänk på att surdegen vill ha det ganska varmt för att komma igång. Man kan sedan använda den i brödbaket, spara en del av surdegen och fortsätta mata den med mjöl och vatten. Det finns människor som sparar sin surdeg och matar den under många år. Känner du någon som har en livskraftig surdeg så fråga om du får en liten bit. Det är en utmärkt start på din egen levande surdegskultur. Man kan fråga en surdegsbagare – de brukar gärna dela med sig av en liten ”klutt”.
 
Allt eftersom man blir duktigare kan man sätta till andra smaksättningar till brödet, till exempel torkad frukt eller bär eller lite goda valnötter. Det är bara att prova sig fram!