Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nypon – vitaminrika färgbomber

 
Nu är naturen är full av nypon, det är bara att ge sig ut och skörda. Det är en smula klurigt att komma åt nyponens friska sötma men det är väl värt mödan.
 
Många sorters nypon går att äta. De har dessutom en alldeles unik och egen smak som har uppskattats av folk i alla tider. Smaka på dem så märker du om de är ätbara och goda. De stora röda eller orangeröda nyponen från vresrosor och de avlånga röda nyponen från de vilda sten- och hundrosorna är de allra bästa.
Nypon är frukterna hos vissa rossorter och är lätta att hitta på många ställen i landet. De är en källa till både A- och C-vitamin och är ett bra alternativ för att få i sig vitaminer under våra solfattigare månader. Nyponen är de laddade med ca tjugo gånger högre dos av C-vitaminer apelsiner.
 
Den röda färgen visar också att frukten innehåller betakaroten som är nyttig för oss. Både C-vitamin och Betakaroten är antioxidanter som gör god nytta för vårt immunförsvar.
Nyponen mognar under hösten, från augusti och vidare framåt hösten. Får de sitta kvar på buskarna så svartnar de, men de går fortfarande att plocka och använda. De innehåller mest näring när de är mogna och vackert röda eller orange.
 
Torkade, kokta eller syltade nypon är både användbara och goda! Torkade nypon används till nyponsoppa och nyponte. Du kan torka dem själv i ugnen på låg temperatur, med luckan på glänt. Rensa först bort kärnorna i nyponen för de är hårda och väldigt svåra att mixa eller mala. Har du en riktigt effektiv mixer eller kvarn så kan låta dem vara med i torkningen och mala samman alltihop.
Nyponen med sin intensiva färg kan användas till olika inläggningar. Färska nypon kan man göra sylt, marmelad, chutney och gelé av. Det finns massor av goda recept att prova. Kanske göra en klassisk nyponsoppa? Eller varför inte pröva på att göra nyponketchup!