Lök
Vad vore alla klassiska maträtter utan lök? Tanken på alla maträtter där smakerna bärs fram tillsammans med olika aromatiska löksorter är i det närmaste oändlig!
Rejält med gul lök som kokar länge tillsammans med en grytstek bidrar med en fin aromatisk sötma. Smålökar som puttrar med i en köttgryta. Inlagd syltlök till söndagssteken med gräddig steksås, haricot verts och god kokt potatis. Fläsk med löksås, pannbiff med stekt lök, stekt lever med äpple och lök. Vinkokta musslor där man finhackat den söta, goda rödskimrande charlottenlöken, stekt den i smör, hällt i vitt vin och sedan ångkokat musslorna där i, mm mm. Ja det är ingen hejd på rätter där löken är det som gör rätten.
Röd lök är mild och god och passar att äta rå som tillbehör till många rätter. Den är även utmärkt till sillinläggningar som kan njutas på många av våra olika högtider, som jul, påsk och inte minst midsommar. Och vem vill vara utan gräslöken som klipps över sillen eller gräddfilen!
Vill man ha en mild lök i matlagning eller sallad så kanske purjolöken eller en mild färsk salladslök är att föredra.
En till lök som vi inte får glömma är den starkt smakande och mytomspunna vitlöken! Om man inte vill använda den som försvar mot vampyrer och varulvar så är den absolut att rekommendera till matlagning! Passar till nästan allt men allra vanligast är den nog i köttfärsås, tomatsås och vitlöksbröd.
Näringsmässigt då? Mest kolhydrater och en liten del protein. Lite vitaminer och en hel del mineraler, till exempel kalium, kalcium och magnesium. Om man ser till näringsvärde per 100 gram livsmedel så är det inte så mycket men med tanke på att de flesta av oss använder lök i de flesta maträtter så är det ändå en god näringskälla.