Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Fänkål
Fänkål är en grönsak med smak av lakrits. Den är inte jättevanlig i vår matlagning men den kanske är på frammarsch! Det är en nyttig och välsmakande grönsak som är väl värd att prova om du inte gjort det förut.
 
Du använder basen av växten, där de bleka stjälkarna växer fram, som ser nästan hjärtformad ut. Stjälkarna växer ut och får tunna blad som liknar dill och svagt gulfärgade flockblommor. Fröna från dessa används torkade som krydda i fisksoppor och grytor. De används också som brödkrydda, ofta i sällskap med anis.
 
Stjälkarna från fänkålen kan användas färska i sallader. I tillagad form är den mildare och den tappar mycket av sin lakritsarom. Den är god i soppor och grytor, eller rostad i ugnen med rotsaker och andra goda grönsaker. Eller varför inte i en gratäng tillsammans med potatis. Prova den också på grillen! Förväll den gärna lätt och blanda med lite olja innan den grillas.
 
Hur ansas fänkål?
Det är enkelt! Dela den i fyra klyftor. Skär bort rotstocken som blir synlig när du klyftat fänkålen (eller dela stocken i små bitar). Skiva fänkålen tunt om du ska ha den färsk, till en sallad. Ska du ha den i till exempel en fisksoppa så kan du med fördel skära den i lite grövre bitar. Stjälkarna kan du också skära ner men skär dem då i tunna skivor rakt över trådarna så de inte blir trådigt. Om det är något kvar av de dilliknande bladen så spara gärna dem, hacka den och strö över den färdiga soppan eller salladen.
 
Förvara fänkål i plast i kylskåpet, då håller den i flera veckor.
 
 
Fänkålssallad med minitomater | Meddelhavspanna med skinka och fänkål | Vitkål- och fånkålssallad
 
Birgitta Toll