Bunkra upp med D-vitamin inför vår solfattiga nordiska vinter.
Hur är det med D-vitamin? Varför är den så viktig för oss? Och var får vi den ifrån? Maten? Solen? Kan man få för mycket D-vitamin? Eller för lite? Vad händer då? Vad gör den för nytta i kroppen egentligen?
Ja, frågorna om D-vitamin är många och lite kluriga. Det är så att vi får vitaminet från både maten och solen. I sydligare länder där soltimmarna är många och solen stark är det inga problem att få tillräckligt med D-vitamin via huden. Långt norrut är vintersolen svag, dagarna är korta och sotimmarna få. Då är det svårt att få D-vitamin så att det räcker. Vår hudfärg är ett resultat av detta. Mörk hudfärg skyddar kroppen mot den starka solen och den ljusa hyn är för att man ska kunna tillgodogöra sig av den svaga solen på norra halvklotet.
Barn som föds i Sverige rekommenderas D-vitamindroppar upp till 2 års ålder. Barn med mörk hud och barn som inte äter fisk rekommenderas att fortsätta till 5 års ålder.
För att man ska få tillräckligt med D-vitamin är det viktigt att vistas ute och får sol på armar, händer och ansiktet. Man räknar med att mellan 10 och 30 minuter ger oss dagsbehovet av vitaminet. Så därför är det viktigt att vistas utomhus helst varje dag.
Kroppen kan lagra vitaminet men för att det ska räcka över vintern så behöver man få i sig D-vitamin genom maten också. D-vitamin är en fettlöslig vitamin och finns därför i feta livsmedel som mjölk, äggula och fet fisk. Ät gärna fet fisk som lax, makrill eller sill en gång i veckan. Ägg kan man äta varje dag och mjölkprodukter mellan 3-5 dl per dag. Då fyller man på förråden ordentligt.
Vad gör då vitaminet för nytta i kroppen?
D-vitaminet samverkar med kalcium och fosfater och bygger upp benstommen. Brist på vitaminet kan leda till att benen mjukas upp. Till exempel var det inte ovanligt förr med Rakit eller Engelska sjukan som man också kallade den. Benen i skelettet hos växande barn blev mjukt och deformerat.
Forskning visar att D-vitaminbrist kan leda till smärta och nedstämdhet. Det kan även vara svårt att koncentrera sig. Det pågår mycket forskning om vitaminet och man tror idag att D-vitaminbrist kan orsaka även andra sjukdomar.
Genom mat och solsken får vi alltså den här viktiga vitaminen. Man kan inte få för mycket av vitaminet den naturliga vägen. Om man däremot äter mycket kosttillskott kan det bli för mycket och det kan vara giftigt. Ät inte mer än 100 mikrogram per dag. Överdriv inte intaget med vitamintillskott.
Så ät fisk, ägg och drick mjölk. Ge er ut i solen om dagarna! En härlig halvtimmes promenad om dagen i dagsljuset är viktigt för hälsan!