Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Potatis
Genom åren har potatisen fått både ris och ros. När det gäller GI så har potatisen fått mycket stryk. Så mycket att en del helt väljer bort den ur sin kost. Det är väldigt synd då den är en rotknöl med rikligt med energi och näring. En måltids GI bör baseras på helheten och inte enbart på enskilda livsmedel. Om man lägger till andra komponenter till måltiden, t ex en råkostsallad, bönor eller grovt bröd som tillbehör så blir måltidens GI lågt, även om du äter potatis till rätten.
Olika potatissorter har olika GI. En fast potatis har lägre GI än en mjölig. Kokt hel potatis har lägre GI än potatismos.
Och visste du att en potatissallad med kall potatis och en vinägrettdressing är riktigt bra. När potatisen kallnar så omvandlas en del av stärkelsen så att den inte bryts ner i tarmen utan uppfattas i kroppen som kostfiber vilket sänker GI. Ättikan i vinäger fungerar också GI-sänkande vilket gör att hela potatissalladen får ett lägre GI.
 
Potatisen är en stor del i vår matkultur.
För vad är en midsommar utan färskpotatis? Nykokt färskpotatis med dill som doftar gott vill nog ingen missa! Eller en jul eller påsk utan en Jansons frestelse?
Ett gatukök utan potatismos? En god potatisgratäng eller en härlig potatissallad vill inte jag vara
utan! Klyftpotatis eller bakad potatis med goda tillbehör hamnar nog ofta på helgens menyer i många hem.
Vardagsklassiker som Falukorv i ugn med potatismos, potatis- och purjolökssoppa, rårakor med lingonsylt. Listan kan göras hur lång som helst!
 
Potatisåret
Färskpotatis är en speciellt snabbväxande sort som skördas strax innan den nått full mognad. Då är det tunna skalet bara att gnugga loss med händerna eller en lätt borstning. Den kokar inte sönder utan håller sig fast och fin till serveringen.
Sommarpotatisen är den potatis som skördas under resten av sommaren. Den är något tåligare i hanteringen än färskpotatisen men kan inte lagras någon längre tid.
På sensommaren och hösten skördas höst/vinterpotatisen. Den är helt mogen och mycket tåligare i hanteringen. Den lagras i kyla och mörker som är så optimalt som möjligt för potatisen. Den packas sedan kontinuerligt under året och körs ut till butiker så att vi konsumenter kan få tillgång till god potatis året runt.
När du handlat hem potatisen så behandla den väl. Mörkt och svalt ska den förvaras. Då har du ett utmärkt livsmedel som både är billigt och nyttigt och kan användas till många goda och mättande rätter.