Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Citrusfrukter
Vintern är en tid då det finns stor tillgång på goda citrusfrukter i våra butiker. De ger oss ett bra tillskott på vitamin C. Det finns mängder med olika sorter som vi mer än gärna använder i matlagning eller helt enkelt bara äter som de goda frukter de är.
I en apelsin finns flera nyttiga ämnen förutom C-vitamin, som ger kroppen bra hjälp mot infektioner och inflammationer. Till exempel flavonoiden Hesperidin som i studier visat sig kunna sänka kolesterolhalten i blodet och motverkar inflammation. Det finns Pektin som är en olöslig fiber som gör susen för våra tarmar.
Det får man inte från ett rör med C-vitamin, så ät hellre en citrusfrukt om dagen!
 
När du lagar mat eller bakar och använder skalet från citrusfrukter så bör du helst använda ekologiskt odlade frukter. Tänk på att tvätta dem väl innan du river skalet från frukterna.
 
Varför heter det apelsin?
Apelsiner odlas över stora delar av världen men från början härstammar den från Sydostasien. Färgen är orange och på franska och engelska heter frukten just Orange. Fruktens namn kommer ursprungligen från sanskrits na rangi, vilket på persiska och arabiska blev Naranja som den fortfarande heter i spansktalande länder. Det svenska namnet apelsin härstammar från tyskans appelsine och betyder äpplet från Kina.
 
Dekorativ frukt
Apelsiner och andra citrusfrukter kan man skiva och torka för att sedan använda som dekoration i t ex kransar. Den färska frukten använder man ofta som dekoration på uppläggningsfat och direkt på smörgåsar och tårtor. En räksmörgås utan citron? Nej då är det något som fattas.
Vid juletid är det många som gärna garnerar en apelsin med hela nejlikor, knyter röda sidenband runt och hänger upp i köksfönstret. Ser vackert ut och doftar gott!