|
Gino med vit choklad |
Choklad
Kakaoträdet fick sitt artnamn, Theobróma cacáo, av Carl von Linné på 1700-talet. Theobroma är grekiska och betyder fritt översatt "gudaspis", bildat från de grekiska orden theos (gud) och brōma (mat). Därifrån har sedan ett ämne i chokladen fått sitt namn, teobromin. Ämnet är centralstimulerande och besläktat med koffein men med mycket svagare effekt. Det kan ju vara så att det är teobromin tillsammans med energin från chokladen som gör att vi tycker det är så gott och känner oss nöjda och glada när vi fått en god chokladbit!
Kakaons historia
Kakaoträdet är ett träd som odlas i tropiska skogar t ex i Sydamerika, Västafrika och Indonesien. Ursprungligen är trädet från de tropiska delarna av Central- och Sydamerika där Mayaindianerna tros ha odlat träden redan vid 600-talet e Kr. Indianerna använde kakaobönor som betalningsmedel och på det viset tror man att bönan spreds vidare till aztekerna och såsmåningom till upptäcksresanden från Europa. Columbus och Cortés tog med sig bönorna till Europa på 1500-talet.
Hur får man då fram den goda kakaon?
Varje träd producerar ca 50 frukter per år och varje frukt innehåller ca 50-60 bönor. För 1 kg choklad krävs mellan 10 och 20 kakaofrukter beroende på hur mycket kakao produkten innehåller. Dyr choklad görs av de bästa sorterna och den finaste kakaon. Mycket av hanteringen görs för hand. Inte så konstigt att choklad av fin kvalitet kostar lite mer!
2 gånger per år skördas frukterna, oftast för hand. Bönorna fermenteras, jäses, och det är under jäsningen som aromerna utvecklas. Därefter torkas bönorna, skaldelar och rester från fruktköttet rensas bort, bönorna packas i säckar och transporteras vidare till nästa producent.
I nästa steg rostas bönorna och mals till en kakaomassa. Massan pressas och stora delar av fettet i kakaon pressas bort. Kvar finns en presskaka som sedan bearbetas genom malning och siktas sedan till det kakaopulver som vi är vana vid.