Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Tranbär
Tranbär är ett superbär som funnits i vår matkultur länge, framför allt i de norra delarna av landet. Det röda runda bäret växer på mossar och myrmarker. Det är en art som, liksom blåbär, ingår i familjen ljungväxter. Vi har två arter här i Sverige, vanligt tranbär och dvärgtranbär. Båda smakar likadant och används på samma sätt.
Bären mognar ganska sent på hösten. Det sägs att de är godast när den första frosten har nypt till och man kan fortsätta plocka dem ända tills de göms av snön. Finns det några övervintrade bär kvar när vårsolen smälter bort snön så kan man faktiskt plocka dem även då!
 
Smaken är väldigt syrlig och en aning bitter hos de färska bären. Påminner om lingon fast med kraftigare smak. Oftast gör man saft och gelé av bären. Man gör också en god likör av dem. De finns även torkade och de passar då bra i müsli och grötblandningar. De är fullproppade med C-vitamin andra nyttiga ämnen.
 
Ett gammalt husmorsknep säger att den osötade saften från tranbär ska kunna lindra vid urinvägsinfektion. Om det lindrar eller inte får man nog prova själv! Nyttigt är det i alla fall!