Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Foto: Svenskt kött/Joel Wåreus 
 
Långbakad fläskkarré eller Pulled pork
 
Fläskkarré med olika smaksättning är något som funnits med länge i den svenska matkulturen. Karrén är en styckningsdel som sitter långt fram på grisens rygg, mellan huvudet och kotlettraden. Man kan köpa den både med och utan ben. Fettet är insprängt, marmorerat, i köttet och gör också att det blir ett mycket mört och smakrikt kött. Tillaga köttet till minst 85 grader. Då smakar det som bäst.
 
En modernare variant av karrén är att tillaga den på amerikanskt vis som en Pulled Pork. Genom att långsamt baka den i ugnen vid låg temperatur får man ett mycket mört och smakrikt kött. Du behöver en gryta med lock som tål att stå i ugnen, t ex en lergryta eller en gjutjärnsgryta.
Köttet ska smaka lite rökigt så krydda gärna med chipotle som är en rökt chilifrukt. Den finns också som en rökig chipotlepasta men den kan vara lite svår att få tag på. Prova annars att blanda tomatpuré med rökarom som finns på flaska i de flesta livsmedelsbutiker. Lägg gärna med lök och rotfrukter i grytan. De ger en god smak till buljongen.
Sätt ugnen på max 125 grader och låt köttet stå i 4 – 5 timmar. Då blir det så mört att det bara faller isär. Pulled Pork brukar inte skivas upp utan man drar isär det möra köttet.
 
Serverara köttet på ett rostat bröd med färska grönsaker till. En god grönsallad eller en coleslaw är inte heller fel. 
Givetvis är det gott med kokt potatis, grönsaker och en god sås som en traditionell helgmiddag fast med nya rökiga smaker! Så glöm inte att ta tillvara buljongen som finns i grytan när köttet är klart. Sila ifrån och red av till en god steksås.
 
Pulled pork och pulled beef |Pulled BBQ chicken |Coleslaw av rödkål med asiatisk tvist |
Coleslaw krämig på vitkål