Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Agneta Thorsén
http://www.hembakningsradet.se

 

Saffran och kanel
 
Julens kryddor är aromatiska och framkallar minnen från pepparkaksbak och saffransbröd. Det finns många varianter av saffransbröd och det är bara fantasin som sätter gränser för hur lussekatterna ska formas. Ett av julens bästa familjepyssel om du frågar mig!
 
Saffran är vår mest dyrbara krydda och det har sin naturliga förklaring. Saffran kommer från märket i saffranskrokusen och den skördas för hand. Det behövs många blommor, ca 100 000 – 150 000 torkade blommor för att få fram 1 kg torkad saffran.
Smaken och aromen kommer från mängder med ämnen. Inte mindre än 150 olika doft och smakämnen finns i saffran. Aromen kommer från en essentiell olja som heter safranal. Kryddan tål värme men inte solljus, så förvara den mörkt för att behålla dess goda smak och doft.
Nu inför julen så är det självklart de goda, vackert gula lussekatterna som vi använder saffran till. Andra tider på året har vi den i goda fisksoppor och i den spanska nationalrätten Paella är den ett måste! Den gotländska saffranspannkakan är också en god och färggrann skapelse.
 
Kanel på julgröten och i pepparkakor är så klart ett måste. Kanel kommer från barken av ett träd. Man skalar av barken, rullar den och torkar den till de kanelstänger vi är vana vid att se. Dessa maler man för att få kanelpulvret som vi så gärna tar på julgröten. Inför julen använder vi de torkade kanelstängerna till dekoration i kransar och blomsterarrangemang. Visst är det vackert!
 
Här i Sverige är vi vana vid att mestadels använda kanel i bakverk. I december är det pepparkakorna som är i fokus. I affärerna är det fullt av burkar med pepparkakor. Har du inte bakat pepparkakor själv förut så är även det en rolig aktivitet för hela familjen innan jul. Själv minns jag när Pippi bakade pepparkakor i Villa Villekulla. Det var deg och kakor överallt! Motiven var både traditionella och några var med Lilla gubben och Herr Nilsson. Allt i en härlig blandning! Så släpp loss fantasin även här!