Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
 
Tempeh gjord på svenskodlade linsen Flora
Tempeh – gott och variationsrikt från växtriket

Tempeh är en helt naturlig växtbaserad produkt som används i matlagningen på ungefär samma sätt som tofu, kött, fågel, quorn och liknande mykoprotein eller fisk. Den kan stekas, wokas, friteras, ugnsbakas och ingå i olika grytor. Den säljs vanligen fryst eller vakuumförpackad. Nu blir det vanligare och vanligare med svensktillverkad tempeh gjord på svenska gula ärter, höstärt och sötlupin. Men det går att göra tempeh på många olika sorters baljväxter och spannmål. En intressant förädling. God hantverksmat som är bra för både hälsa och miljö. 

Fermentering med mögelmycel som är släkt med brie
Tempeh är en anrik produkt med anor från Asien där den traditionellt görs på fermenterade sojabönor. Den är då tillverkad av kokta och skalade sojabönor som ympas mycel från en mögeljästsvamp som är släkt med brie. Mycelet växer runt bönorna gör att bönorna blir som en fast kaka som kan skivas. Det är ofta en vitaktig hinna runt tempen som påminner om den yttre hinnan på brieost.

Hälsosamt och lättsmält
Under fermenteringsprocessen bryts en del så kallade antinutrienter som finns i bönorna och ärterna ner. Det innebär att jämfört med kokta bönor eller ärter är tempeh mer lättsmält med mindre gasbildning, och kroppen kan ta upp t ex mineralämnen mer effektivt. Järn lär tas upp lika effektivt från den fermenterade tempehn som från kött! Precis som sin råvara innehåller tempeh även både protein, kolhydrater, fibrer och vitaminer. Riktigt bra mat alltså.

Svenska produkter på frammarsch
Men det går att göra tempeh på olika sorters ärter och bönor, ärter och spannmål. Idag finns det flera olika produkter på marknaden, både svenska och importerade. De som är gjorda av svenska produkter och tillverkade Sverige är gjorda av t ex gula ärter, gråärter, sötlupin och quinoa. Prova t ex svenska gula ärttempehen Bärta som kan finnas i frysdisken, fryst Lupinta som är gjord på svensk sötlupin och ibland från mer lokala mathantverkare. Även Kung Markatta har tempeh i sitt sortiment. Det finns säkert fler producenter så googla och sök vad som finns nära dig.

Vill du prova att göra tempeh själv så googla och få info om hur du gör. Mögelsporerna kan också köpas på nätet. Du behöver ha en plats som är ca 31-35 grader för att fermenteringen ska fungera. Själva fermenteringen gör att det bildas lite värme så det gäller att ha koll på temperaturen. Kanske finns den rätta temperaturen ovanpå kyl, frys, värmepump eller i en ugn med bara en lampa tänd. Mät temperauren och förvissa dig om du har en bra plats innan du börjar.

Smak av svamp, brie och fläsk
Smaken är ganska neutral med dragning åt frisk mild svamp och brie. En del anser att den smakar lite köttigt, lite fläsk. Den neutrala smaken gör att den lätt kan smaksättas med olika marinader och kryddor. Den har en trevlig konsistens som ger ett visst tuggmotstånd som brukar uppskattas av både veganer och blandkostare. Konsistensen kan vara mer eller mindre fast, mer eller mindre mjölig beroende på vilka bönor eller ärter som används.

Marinera gärna för smakvariation och saftighet
Det är inte självklart att tycka om tempeh första gången den äts. Men ge den lite tid och prova olika sorter. När du väl lärt dig uppskatta den har den en stor variationsrikedom och den ger en bra mättnad. Marienra den gärna eller köp en av de färdigmarinerade sorterna.