Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Variera påläggen!

Har du fastnat i en vana och använder bara ett, eller kanske två pålägg. Då är du inte ensam. Variera gärna dina pålägg och försök på olika sätt att öka mängden vegetabilier. Eller olika varianter av fisk om du vet med dig att du annars äter lite fisk. Lägg på goda frukter, grönsaker, skott eller groddar på mackan så blir det så mycket godare. Dessutom vackert att titta på.

Såhär kan du variera dina pålägg:

  • Ägg i olika former (kokt, stekt, äggröra)
  • Hummus och andra bönröror
  • Tapenade, guacamole, baba ganoush (auberginröra), kronärtskockskräm
  • Sill, makrill i tomatsås, tonfiskröra, stek fisk, fiskbollar
  • Rökt eller gravad fisk
  • Rökt eller kokt skinka, kalkon eller viltkött 
  • Vegochark
  • Jordnötssmör, mandelsmör, tahini, hasselnötssmör och liknande
  • Keso, ost, feta eller växtbaserade alternativ
  • Cole Slaw, avokado
  • Grönsaksröror av t ex gröna ärtor, morötter och palsternacka
  • Rester av falafel, köttbullar, kycklingbullar, stek, eller biffar
  • Krämiga sallader av rester av t ex kyckling, fisk, skaldjur, kött och chark
  • Leverpastej och vegopastejer
  • Kaviar eller algrom, fiskpastej på tub

C-vitaminrika grönsaker och frukter eller mjölksyrade grönsaker (t ex surkål eller andra varianter) gör att järn från t ex bröd och växtbaserade pålägg tas upp lättare av kroppen. 

 

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult Hushållningssällskapet

Recept på
Dubbelmacka med smakrik keso, skinka och avokado
Grön ärtröra , Hummus , Saffranshummus med picklad rödlök , Tahini, Hasselnöts- eller mandelsmör , Morotsdip , Tonfisksallad