Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Spenatpaj med keso
Rester av paj kan snabbt kylas ner och tas med som t ex lunchlåda eller matsäck.
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, 100-125 g eller 1 dl kesella
ca ½ dl smör- och rapsolja
½ dl grahamsmjöl eller havrekli
2 dl vetemjöl
Grahamsmjöl och vetemjöl kan bytas mot glutenfri mix med fiber

Pajdeg alt 2:
2½ dl mjöl (blanda gärna lite grovt och vetemjöl) eller glutenfritt mjöl
1 dl smör och rapsolja

Fyllning:
250 g frusen bladspenat, tinad
½ tsk salt
1-2 pressade vitlöksklyftor
250 g keso
3 ägg
2 dl mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl riven ost
1 krm riven muskotnöt

Sätt ugnen på 225ºC.
Skala och riv potatisen fint. Blanda den med matfett och mix till en deg. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 ca i diameter, och förgrädda pajskalet i 5 minuter.
Låt spenaten tina. Pressa ur vätska och hacka den grovt. Krydda spenaten med vitlök och salt samt blanda med keso. Lägg detta i det förgräddade pajskalet.
Vispa samman mjölk, ägg, svartpeppar och riven muskotnöt och häll detta över spenat- och kesoblandningen.
Strö över riven ost. Grädda i 200ºC 30-35 min.
Fyllningen skall ha stelnat och ytan fått fin färg. Servera med rivna morötter eller en tomatsallad. Även rökt kött eller korv är gott till.