Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Alla hjärtans dag

Den 14 februari är det alla hjärtans dag, eller Valentine`s Day som det heter på engelska. En kärlekens dag då vi tänker extra mycket på dem vi älskar. Goda relationer, närhet och känslan av att vara behövd är viktigt för att vi ska må bra. Med sunda vanor och bra mat kan vi hjälpa våra hjärtan, och resten av kroppen och knoppen, att hålla sig friska.
Om "Alla hjärtans dag"
Firandet av helgonet Valentinus började redan på 400-talet i katolska kyrkan. Kopplingen till kärlek och romantik uppkom på medeltiden i England eftersom 14 februari ansågs vara den dag som fåglarna bildade par.
I Sverige var det först på 1990-talet som firandet av ”Alla hjärtans dag” tog riktig fart, även om det började så smått redan under 1950-talet.
Vi bjuder på middag, köper röda rosor eller andra blommor, skickar meddelande med hjärtliga motiv, godis mm. 
Hälsosamma vanor och matmönster
Sunda vanor med rörelse, avkoppling, tillräcklig sömn, frånvaro av tobak och bra mat och normalvikt är saker som kan bidrar till att vi och våra hjärtan mår bra. Och allt tyder på att samma matråd är bra även för att förebygga andra livsstilsrelaterade sjukdomar.
När det gäller mat så ingår bra hjärthälsa i de allmänna matråden:
  • Ät mycket frukt, grönsaker, baljväxter och bär! Variera mellan många olika sorter och färger! Olika färger visar datt det finns många olika skyddande ämnen.
  • Välj helst fullkorn när du väljer bröd, flingor och gryn. Att äta fullkorn bidrar till god hjärthälsa.
  • Välj flytande matfetter som t ex olja och flytande matfett! Att byta mättat fett mot fleromättat fett är vetenskapligt bevisat bra för hjärtat. Bra fett finns också i nötter, mandel, frön och fisk.
  • Ät lagom mycket och håll normalvikt.
  • Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan, varav minst en gång fet fisk som t ex lax, makrill eller sill.
  • Ät max 500 g kött och chark i veckan.
  • Håll igen på saltet så du hamnar på ca 5-6 g per dag. En saltreduktion kan bidra till att blodtrycket sänks.
  • Begränsa socker i mat, dryck och annat du äter.
  • Begränsa mängden alkohol. Under förutsättning att en person inte har alkoholproblem behöver små mängder alkohol inte vara dåligt för hjärtat medan större mängder har många negativa konsekvenser. 
I butiken kan det vara bra att välja mycket frukt, grönt och baljväxter, fullkorn, fisk, osaltade nötter och mjuka matfetter.
Mat med nyckelhålet är livsmedel som är naturligt hälsosamma råvaror, som t ex frukt, grönt, fullkorn och fisk. Nyckelhålet på produkter innebär kortfattat att de ska uppfylla krav om:
·         Max fetthalt och/eller bra fettkvalitet
·         Maxmängd salt
·         Maxmängd socker
·         Innehålla viss mängd fullkorn och fiber
Hjärtan på alla hjärtans dag
 
Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet
Källor: Wikipedia, Nordiska museet, Livsmedelsverket och 1177