Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Full fart – matsäck på vintern

När det är kallt ute är det gott med något varmt i magen. Maten ger värme och laddar batterierna för ytterligare en stund i pulkabacken, skidspåret, på isen eller skogspromenaden. Packa ner en termos med varm dryck, soppa eller gryta. Garanterat uppskattat.
Viss funkar det att grilla eller laga mat på stormkök ute även på vintern, om det inte är allt för kallt eller blåsigt. Om du föredrar att förbereda maten hemma så är det termos som gäller. De flesta har termos hemma som är avsedd för drycker, men det finns också termosar som kan användas för mat. De är bredare eller utformade som en skål att äta ur. Med en sådan termos är urvalet på vad som passar att ta med större. Då funkar det mesta av de maträtter som annars tål varmhållning bra utan att smaken och konsistensen blir dålig.
Håll maten varm
Om du ska ta med varm mat är det viktigt att maten hålls varm så inte bakterier börjar frodas och gör maten dålig. Maten bör hålla minst 60 grader när den ska ätas. Varmhållningen blir mer effektiv om maten är ordentligt varm när den packas ner, termosen är förvärmd (av t ex varmt vatten) och om termosen är fylld.
Varm mat och dryck som passar i en vanlig dryckestermos:
  • Varm choklad, buljong, te, kaffe, glögg.
  • Soppa, t ex gulaschsoppa, grönsakssoppa, ärtsoppa. Mixad soppa passar särskilt bra om den ska drickas ur mugg (t ex morots- potatis- och purjolöks- eller grön ärtsoppa).
  • Varm nyponsoppa, fruktsoppa eller blåbärssoppa.
  • Varmkorv (lägg korv i termosen och slå på hett vatten hemma, eller ha med hett vatten i termosen och lägg i korven på plats strax innan det är dags att äta).
  • Tunn gryta, t ex chili-con carne, som kan ätas med sked.
Komplettera med:
  • Matiga mackor som t ex tunnbrödsrullar, wraps och dubbelmackor.
  • Pannkaksrullar, bitar av ugnspannkaka, bitar av pizza eller något annat som finns hemma.
  • Fröströssel, krutonger, hackade nötter eller kokosflingor att strö på soppa och gryta.
  • Bitar av frukt eller grönsaksstavar.
  • Vatten (viktigt att dricka, för du svettas även när det är kallt).
  • Små godsaker som t ex nötter, frön, mandel, torkad frukt och lite god choklad.
Bra att ha:
Servetter eller hushållspapper, kåsa eller mugg att dricka ur, skräppåse, sked att röra eller äta med.
Chili-sin- carne | Chili-con-chicken | Morotssoppa | Potatis- och purjolökssoppa | Ugnspannkaka med spenat och skinka |Äggwrap |Fröströssel
 
Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet Västra