Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Eget hasselnöts- eller mandelsmör
Det är roligt och gott att göra eget smör av olika nötter och mandel. Möjligheterna att variera är stor med olika sorters nötter och olika mycket hackning, rostning och olika typer av smaksättning. Bred smöret direkt på mackan och lägg eventuellt på skivor av någon frukt. Gott till frukost, fika och mellis.
Hasselnötssmör kan användas som pålägg och i bakverk både som ingrediens eller i fyllning. Du får en fantastik smak med en viss sötma även om du inte tillsatt en gnutta sött. Ja, det är faktiskt rena godiset.
Rosta nötterna eller mandeln lätt om du vill ha den smaken, men det är gott även på orostade nötter.
När du mixar själv kan du välja om du vill ha smöret lent och jämnt eller med knapriga bitar. Vill du ha det krispigt så mixa nötterna till lagom smörighet och tillsätt sedan hackade nötter och blanda.
200 g hasselnötter, andra nötter eller mandel
Ev lite smakneutral olja (något krm i taget)
Ev lite vaniljsocker (knivsudd)
    
  1.      Rosta ev hasselnötterna i en torr stekpanna i cirka 5-10 min tills att skalen börjar lossna, rör så de inte bli brända och passa noga. Låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna så att en del av skalen lossnar (skalen på hasselnötter kan vara lite beska vilket de inte är lika framträdande i andra nötter).
  2.      Mixa nötterna i t ex matberedare 3-10 minuter tills de blir en smet. Det är svårt att säga hur länge för det beror på mixerns kapacitet men också på vilken konsistens du själv önskar. Pausa då och då och skrapa ned nötsmöret från kanterna.
  3.      Först blir det som ett mjöl men efter en stund tränger fettet ut och det blir en tjockare, sammanhängande massa som ibland blir lite lösare efter ett tag. Späd ev med lite smakneutral olja i taget om konsistensen blir hård. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
  4.      Smaka av. Helt naturligt finns en ton av sötma där, men lite, lite vaniljsocker ger en viss lenhet och gör den farligt god att äta precis som den är. Börjar vi prata om att tillsätta kakao eller choklad så är det som pralin.
  5.      Förvara hasselnötssmöret i kylskåpet.
Nötter innehåller mycket fett av hälsosam typ vilket gör det mycket energirikt. Avnjut med måtta alltså. Nötter är också en bra källa till mineraler och protein.
 
Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet
Feb 2016