Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Frukost och små mål på språng

När morgonen är tidig och du, eller ditt barn, ska iväg kan det kännas lättare och godare att äta väg eller när en är på plats.

Här får du några tips på frukost, eller för den delen även som mellanmål, som du lätt kan ta med dig på tåget, bussen eller om du föredrar att äta på plats när du kommit fram.  

De allra flesta mår bra och får ork av att äta frukost. Mycket tyder också på att den som äter frukost har större möjlighet att kunna koncentrera sig, vara kreativ och hålla normalvikt.

Den som gillar att äta hemma, hur tidig morgonen än är kan vi bara gratulera. Vi andra som har svårt att äta i svinottan får ta till andra knep för att ändå få i oss frukost. Tänk gärna frukostmat ”utanför boxen”.  I princip vad som helst är bättre att äta än ingenting. Kroppen och knoppen mår bra av frukost!

Gillar du inte traditionell svensk frukostmat? Kanske passar det dig bättre att äta pastasallad, nudelsoppa eller vanlig lunchmat till frukost.

Underlätta med bra förpackning

Skaffa bra och täta förvaringsburkar, flaskor och bestick som är lätta att ta med. Stoppa gärna ner en servett eller lite hushållspapper också. Det finns burkar med speciella fack för torra ingredienser som t ex müsli eller nötter och burkar med kylklamp i locket.

Frukost och mellanmål som är lätt att ta med:

  • Yoghurt eller växtbaserad dito blandad med frusna bär. Müsli vid sidan om att strö på. Det finns speciella burkar där locket är en egen behållare som passar för müslin.

  • ”Over-night-oats” eller Davosgröt som kan göras kvällen före. Havregryn, mejeriprodukt, frön och bär får stå och svälla i kylen över natten och gröten äts kall. Recept Davosgröt / Overnight oats  

  • Gröt kan svälla i mattermos för den som vill äta varm gröt. Den får göras iordning innan du går hemifrån på morgonen. Efter ett par timmar i mattermosen har spannmålet och frukten svällt och det ger en fyllig och god smak. Gröt på mattermos

  • Smoothie – fyll en flaska med hemgjord smoothie (eller köp färdig). Gott och matigt att dricka till smörgås.

  • Ha kokade ägg på lut i kylen som är bra och mättande att ta med!

  • Fruktsallad med keso eller kvarg och müsli, andra flingor, nötter eller frön.

  • Fyll pannkakor med keso, frukt och lite nötter. Garanterat gott och lagom mättande.

  • Matiga mackor med frukt till, variera påläggen! Förslag på att variera pålägg

  • Kall ugnspannkaka, kokta ägg med sill, ostkaka, risgrynspudding eller pastasallad.