Saftig råkost på vårvinterns kål och rotfrukter
Visst är det gott med en härlig och saftig råkost med mycket smak och lite lagom tuggmotstång. På vintern börjar de svenska grönsakerna bli ganska sällsynta, men rotfrukter, kål, lök och äpplen från Sverige brukar det fortfarande gå att få tag i långt in på våren. De är fortfarande fyllda av smak, näring och mycket prisvärda.
Kanske börjar vit- eller rödkålen och rotfrukterna bli lite hårdare och ibland kan en liten beska infinna sig i slutet av säsongen. Då är det extra viktigt att strimla och riva fint, göra saftiga och goda dressingar och gärna tillsätta lite sötma i form av frukt eller juice.
Strimla gärna kål fint med osthyvel eller på mandolin eller riv grovt på rivjärnet. Sen kan kålen även stampas eller ”masseras” med lite salt för att få en mjukare konsistens. Ett tredje sätt är att slaka, dvs att hälla kokhett vatten över kålen, låta den bli lite mjukare för att sedan skölja den kall i vatten. Blanda sedan med dressing och övriga grönsaker.
Rotfrukter kan rivas ganska fint för att få extra saftighet eller hackas med kniven i matberedare till små fina och saftiga bitar.
Kålrotsallad med morot
Ca 300 g kålrot eller palsternacka
2 morötter
1-2 äpple
1 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk pressad citron
Skala rotfrukter. Riv kålrot och morot fint. Riv äpplet grovt. Blanda grönsakerna med koncentrerad äppeljuice och citron.
Krämig Sallad
1 liten klyfta vitkål, ca 200 g
1-2 skalade morötter
2 urkärnade äpple
Ca 5 cm purjolök, som strimlas fint
1½ -2 dl kvarg, matyoghurt eller liknande
½ msk senap, ca
Salt, peppar
Riv grönsakerna och äpple på ett rivjärn. Skölj och finstrimla purjolöken. Blanda detta med mejeriprodukt, senap och lite kryddor. Smaka av.
God som sallad, som pålägg eller som sås till fisk.
Variation: Smaksätt med lite curry istället för senap. För ytterligare krämighet tillsätt någon matsked majonnäs.
Tre-dagars sallad
En hållbar sallad som med en söt-syrlig lag. Mycket god och hållbar i kylskåpstemp i flera dagar.
Lag:
½ dl olja
½ dl vinäger (ljus)
2 msk socker
½ krm salt
500 g vitkål
1-2 morötter
½ mindre purjolök
1 paprika
Ev ½ dl bostongurka
Koka upp lagen och låt kallna. Riv vitkål och morot. Finstrimlad paprika och purjolök. Blanda grönsaker och lagen. Blanda i bostongurka. Smaka av. Förvaras i kyl.
Fler receptförslag: