Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Falafel, fast på gula ärtor

Falafel görs vanligen på kikärtor. Dessa är en försvenskad variant. Ärtorna behöver ligga i blöt. Har du missat det brukar det fungera att slå kokande vatten på och låta dem stå 30-60 minuter, sen brukar de vara tillräckligt mjuka för att kunna mixa. Ev behöver du slå på kokande vatten en gång till.

4 port

250 g gula, torkade ärtor (blötläggs i minst 12 timmar, helst längre)

½ gul lök

1 knippa persilja eller 1 dl hackad persilja

1 vitlöksklyfta

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

1 msk pressad citron

1 tsk bakpulver

1-2 msk vetemjöl, maizena eller kikärtsmjöl

Rapsolja till stekning/fritering

Tomatsallad: 400 g tomater, 1 gul paprika, 1 liten röd lök, saft av 1 citron, 1 msk raps- eller olivolja, ev lite salt, ½ tsk torkad mynta

Vitlökssås: 2 dl gräddfil, 1 liten vitlöksklyfta, lite svartpeppar, ½ krm salt

  1. Blötlägg ärtor minst 12 timmar, gärna ett dygn. Byt ev vatten en gång. Skölj dem.
  2. Häll i en matberedare: Blötlagda ärtor, lök och vitlök i bitar, persilja, salt, peppar, spiskummin, koriander och pressad citron. Är persiljan frusen och hackad så vänta med den till slutet. Hacka så det blir finhackat. Skrapa ev ner från matberedarens kanter. Var uppmärksamma så att alla gula ärtorna hackas sönder. Om det är hårda kärnor kvar så inte hackas sönder så ta bort dessa (eller pressa smeten genom ett durkslag för att bli av med de hårda kärnorna).

Ärtorna kan också malas i köttkvarn 1-2 gånger.

  1. Blanda massan med bakpulver, ev persilja och kanske lite mjöl. Gör ett stekprov och prova smaken och konsistensen. Är det svårt att få bollarna att hålla ihop så tillsätt lite mjöl.
  2. Forma till bollar eller små biffar och stek i rejält med olja, på medelvärme, tills de blir gyllenbruna. Oljan ska vara runt 170 grader.
  3. Sallad: Hacka tomater och paprika lite grovt. Finhacka löken. Blanda ihop salladen och smaka av.
  4. Blanda alla ingredienser till gräddfilssåsen. Smaka av.
  5. Servera falafel med tomatsallad och gräddfilssås och gärna naanbröd. För matigare måltid kan kokt couscous eller matvete blandas ner i tomatsalladen.