Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Falafel görs vanligen på kikärtor. Dessa är en försvenskad variant. Ärtorna behöver ligga i blöt. Har du missat det brukar det fungera att slå kokande vatten på och låta dem stå 30-60 minuter, sen brukar de vara tillräckligt mjuka för att kunna mixa. Ev behöver du slå på kokande vatten en gång till.
4 port
250 g gula, torkade ärtor (blötläggs i minst 12 timmar, helst längre)
½ gul lök
1 knippa persilja eller 1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk pressad citron
1 tsk bakpulver
1-2 msk vetemjöl, maizena eller kikärtsmjöl
Rapsolja till stekning/fritering
Tomatsallad: 400 g tomater, 1 gul paprika, 1 liten röd lök, saft av 1 citron, 1 msk raps- eller olivolja, ev lite salt, ½ tsk torkad mynta
Vitlökssås: 2 dl gräddfil, 1 liten vitlöksklyfta, lite svartpeppar, ½ krm salt
Ärtorna kan också malas i köttkvarn 1-2 gånger.