Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rödbets- och fetaostpaj
Paj är gott både på buffé, i matsäck och matlåda eller som middagsmat med extra grönsaker och kanske bröd. Rödbetans sötma gör sig bra med fetans syrlighet och sälta.

Pajdeg:

 

1 dl grahamsmjöl

2,5 dl vetemjöl

100 g matfett

1 ägg

2 msk kallt vatten

Pajfyllning:

3 rödbetor

200 g fetaost

3 ägg

3 dl mjölk

1 tsk timjan

3 krm salt

1 krm mald svartpeppar

50 g riven hårdost (ca 2 dl)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Hacka samman ingredienserna till pajdegen (för hand på bakbord eller i en matberedare med kniven monterad).

  3. Kavla ut pajdegen till en rund, tunn platta. Kavla ut degen mellan två ark smörpapper el platsfolie. Då kladdar det inte och det är lätt att lyfta över pajdegen i formen.

  4. Tryck ut pajdegen i formen. Nagga botten och klä kanterna med remsor av aluminiumfolie.

  5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

  6. Skala och riv rödbetorna grovt.

  7. Riv fetaosten grovt.

  8. Blanda de rödbetorna med fetaosten.

  9. Häll det rivna i det förgräddade pajskalet.

  10. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor (timjan, salt och peppar).

  11. Häll äggviset över rödbetor och fetaost i formen.

  12. Strö riven hårdost över pajen.

  13. Sätt in i ugnen och grädda i ca 30-35 min, tills pajen har fått fin färg.

  14. Servera med grönsallad!