Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

rabarber

Rabarber med havre, mandel och getost

ca 6 port

Nu är det tid för rabarber och förutom traditionella recept kan det vara kul att prova lite nya och oväntade smakkombinationer. Detta är en rätt som passar att servera efter t ex en soppa. Rabarberns syrlighet kombineras med sötma, havre, mandel, rosmarin och getost (chèvre) vilket kanske låter lite märkligt. Men det är verkligen gott. Bär och frukt fungerar generellt mycket bra tillsammans med ost till dessert och även på smörgås.

4-5 stjälkar rabarber, ca 500 g

1 dl socker

1 msk potatismjöl

 

Smuldeg:

2 dl havregryn

1 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)

2 msk farinsocker (eller vanligt socker)

½ tsk rosmarin

1 dl grovhackad mandel

Knappt 1 dl flytande matfett, t ex smör och rapsolja eller smakneutral olja

100-150 g getost

 

Tillagning:

  1. Ugn 175˚C.
  2. Skölj rabarberstjälkarna och skär dem i 1-2 cm bitar. Lägg dem i t ex en pajform och strö över socker och potatismjöl. Rör runt så det blandas.
  3. Blanda i en skål havregryn, mjöl, farin, rosmarin och hackad mandel. Häll över matfettet och blanda. Smula degen över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  4. Ta ut formen. Höj ugnen till 225˚C. Smula över osten. Ta en mindre mängd om osten är stark. Grädda ytterligare ca 10 minuter, men titta till den så det bli fin färg på osten och smuldegen. Låt svalna. Godast ljummen.

 

Läs mer om rabarber!  »