Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fruktsallad - variation efter säsong och tillgång

Fruktsallad brukar vara både uppskattat, saftigt och gott. Fruktsalladen kan vara ett bra mellanmål, bra till frukost och som dessert. Inventera vad som finns hemma eller köp in av säsongens frukter och bär. Toppa ev med hackade nötter, rostade frön eller kokos. Yoghurt, keso, glass eller grädde är gott till. Till vardag och fest - tillfälle och typ av måltid avgör vilka tillbehör som passar. 

Beräkna ungefär 2 frukter per person till fruktsallad. Du kan välja fritt så det blir en färgkaskad med många olika färger eller i en viss färgskala. T ex grön fruktsallad, gul eller röd. Finns det frukter med som lätt blir brunfärgade, t ex äpplen, så är det bra att ha med något syrligt som t ex lite apelsin eller citron.

På sommaren använder du kanske jordgubbar, melon, persikor och nektariner av olika slag och lite vinbär och blåbär. Under hösten är äpplen och plomman det som med fördel utgör grunden och under vintern kan citrusfrukterna och kiwi spela huvudrollen.

Exemel på fruktsallad 4 port

2 äpplen

2 apelsiner

2 bananer

2 kiwi

16 hallon 

 

Ta bort kärnhuset på äpplena (de behöver inte skalas). Skala apelsiner, bananer och skär skalet av kiwin. Skär äpplen, apelsiner, bananer och kiwi i bitar. Blanda oh lägg ev upp i portionsformar. Garnera med hallon.