Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Gräslök

Från maj och under sommaren finns härlig gräslök i många trädgärdar och ibland växer den vild. Den är omtyckt och självklar i svenska hushåll, till kalla såser, i potatissallad och inte minst till vår klassiska midsommarsill. Blommorna är vackert ljuslila och sitter på ett hårt skaft som inte äts, men gräslöksblommorna kan användas som ätlig dekoration i t ex sallader.

Gräslök har en mild till mellanstark löksmak och dekorativ mörkgrön färg. Blommorna är ofta lite starkare i smaken än bladen. Den är en urgammal lökväxt som har odlats i Europa i hundratals år, i Kina i tusentals år.

Gräslök i mat och dekoration
Använd de ihåliga gröna stråna. Ta bort vissna blad, skölj och torka gräslöken innan den skärs eller klipps i bitar. Använd gräslöken på smörgås, i sallader, som krydda i matlagning, i t ex kalla såser baserade på t ex gräddfil och matyoghurt. Och till matjessill förstås.  Blommorna används gärna som dekoration.

Knippe, kruka, frusen eller torkad
Om du själv inte odlar gräslök så säljs den både avskuren, i knippen och odlad i kruka året om, svensk eller importerad. Avskuren gräslök ställs med lite vatten i ett glas eller förvaras i plastpåse med några droppar vatten. Gräslök i kruka torkar lätt ut, så vattna ordenligt. Om du planerar om den med lite mer jord kan den ofta ge flera skördar utomhus.

Gräslök säljs även frusen och kan då passa i t ex såser. Torkad gräslök är ganska intetsägande.

Frys gärna in gräslök
Om du har god tillgång på gräslök så kan den klippas eller hackas och frysas in direkt, utan förvällning. Sen kan du skrapa ur det du behöver ur förpackningen. Men det finns risk att annan mat tar smak av gräslöken. Frys gärna in gräslöken i glasburkar så minskar du risken att andra livsmedel i frysen ta smak av löken.

Potatissallad med gräslök |Skinkstrimlor med gräslökssås |Krossad potatis med dill och gräslök